Τι χρειάζεται για να ανοίξω eshop;

Μια ερώτηση που βρίσκεται στο μυαλό όλων όσων ασχολούνται με χειροτεχνίες. Μια μικρή ερώτηση που κρύβει τόσα όνειρα. Αποφάσισα και εγώ να γράψω για τη δική μου εμπειρία και τις λίγες γνώσεις που απέκτησα στην διαδικασία της έναρξης. Φυσικά, δεν είμαι ούτε λογιστής ούτε δικηγόρος και αν κάπου έχω καταλάβει/γράψει κάτι λάθος παρακαλώ να μου το πείτε.

Πρώτα από όλα, το κράτος οι νόμοι και η εφορία αντιλαμβανονται το ηλεκτρονικό μαγαζί όπως οποιοδήποτε άλλο φυσικό κατάστημα. Αυτό σημαίνει ότι για την έναρξη δραστηριοτητας χρειάζεται εγγραφή και ασφάλιση ΕΦΚΑ, έναρξη επιχείρησης στην εφορία με τους ανάλογους ΚΑΔ και εγγραφή στο επιμελητήριο που θα βρίσκεται η επιχείρηση.

Η διαφορά είναι ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να έχει ως έδρα της επιχείρησης το σπίτι σας, εκτός αν θέλετε χονδρικό εμπόριο, όπου εκεί χρειάζεται έδρα έναν άλλο χώρο.

Επειδή η νομοθεσία αλλάζει διαρκώς και η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε ένα λογιστή και να συζητήσετε μαζί του όλες τις λεπτομέρειες.

Εφορία-ΕΦΚΑ-επιμελητήριο- λογιστής.. Έχει και άλλα; Ναι έχει…

Φυσικά θα πρέπει να “στηθεί” το κατάστημα, αυτό σημαίνει να βρείτε κάποιον που θα φτιάξει το site, να αγοράσετε ένα όνομα-domain name- και να πληρώσετε και κάποια χρήματα για τον server κάθε χρόνο. Αυτά όλα είναι λεπτομέρειες που θα συζητήσετε με τον επαγγελματία/ εταιρία που θα φτιάξει το eshop. Υπάρχουν διάφορα πακέτα και λύσεις ανάλογα με το τι θέλετε ακριβώς να φτιάξετε.

 

Σχέδιο χωρίς τίτλο (3).jpg

Πολυ σημαντικό κομμάτι ενός eshop είναι και οι φωτογραφίες του. Είναι αυτό που βλέπει ο πελάτης και πρέπει να είναι όσο καλύτερες γίνεται. Οι φωτογραφίες μπορεί να γίνουν από επαγγελματία αλλά και δικές σας, αλλά μην ξεχνάτε οτι ο πελάτης δεν βλέπει το προϊόν αλλά αυτές, και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες, να παρουσιάζουν ακριβώς τις λεπτομέρειες τα χρώματα κτλ.

 

 

Άλλα πράγματα που καλό είναι να υπάρχουν σε ένα ηλεκτρονικό μαγαζί είναι συσκευασίες, λογότυπο, κάποια γραφιστικά μέσα στο site, σελίδες στα social media, και γενικά οτι έχει να κάνει με το όνομα/brand του site. Για όλα αυτά μπορείτε πάλι να απευθυνθείτε σε επαγγελματιες( πχ διαφημιστικες εταιρίες/σύμβουλοι επιχειρήσεων) η να τα φτιάξετε μόνοι/ες σας.

 

Σχέδιο χωρίς τίτλο (4).jpg

 

 

Επίσης, σημαντικό κομμάτι είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι αποστολές σας. Ειτε με το ταχυδρομείο ειτε με κάποια απο τις εταιρίες κουριερ. Το ταχυδρομείο προσφέρει μαζικές αποστολές για δέματα , ενώ στις κουριερ μπορείτε να επικοινωνησετε και να σας δώσουν προσφορά σαν εταιρία για πολλές αποστολές.

(Ένα άρθρο εδω από το αγαπημένο In my Closet για τα ΕΛΤΑ.)

 

Έναρξη δραστηριοτητας, ασφάλιση, συνεργασίες με προμηθευτές/ κουριερ/ συνεργάτες, καλές φωτογραφίες περιγραφές, οροί χρήσης/πολιτική του μαγαζιού σας, newsletter, σύνδεση με social media,κοστολόγηση, συσκευασία, προώθηση του site και πολλά ακόμη που μπορείτε να φτιάξετε σιγά σιγά και να βελτιώνετε το μαγαζί σας.

 

Εκτός απο οοοολα αυτά ομως, το βασικό νομίζω που χρειάζεται είναι υπομονή( πολλλληηηη υπομονή) και αγάπη για αυτό που κάνεις. Το ηλεκτρονικό κατάστημα εχει σίγουρα λιγότερα έξοδα από ένα φυσικό κατάστημα, αλλά και πάλι χρειάζεται ώρες, αφοσίωση και προγραμματισμο. Καλή συνέχεια λοιπόν και καλές δουλείες!

 

“H δημιουργηκοτητα θέλει τόλμη” Henri Matisse

 

 

Σε επόμενο ποστ θα σας πω και την δική μου πονεμένη ιστορία μέχρι να τελειώσω όλες τις διαδικασίες!

One thought on “Τι χρειάζεται για να ανοίξω eshop;

  1. Mπράβο Εύη! Πάντα to the point τα αρθράκια σου και με συμμαζεμένες πληροφορίες για να έχεις ο άλλος μια σφαιρική γνώμη τι χρειάζεται. Υπομονή και keep walkinig. Δίνεις το παράδειγμα!

    Liked by 1 person

Leave a comment